Trefwoord: Chauffeur

Oordelen

Oordeel 2008-02
Klager is internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij werkte op basis van tijdelijke contracten bij verweerder, een transportonderneming in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Eerst had klager een halfjaarcontract en daarna een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar. Het was gebruikelijk dat vervolgens een contract voor onbepaalde tijd zou worden aangeboden.

Oordeel 2003-01
Transportbedrijf stelt tijdens sollicitatie vragen over lichamelijke conditie sollicitant. Overgewicht sollicitant is reden om hem af te wijzen.


Adviezen

Advies 2017-03
De adviesvrager werkt bij een arbodienst. Zij wil weten of er een aanstellingskeuring verricht mag worden voor een beroepschauffeur waarvoor een Chauffeurskaart verplicht is.

Advies 2014-16A
Een consultant vraagt wat een aanstellingskeuring voor een beroepschauffeur mag inhouden en welke informatie wel/niet met de werkgever mag worden gedeeld. Hij constateert dat werkgevers in verband met de nieuwe eisen volgens de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid worden afgerekend op de kosten van het ziekteverzuim en ter voorkoming daarvan aanstellingskeuringen willen laten uitvoeren.

Advies 2014-11
Een vrouwelijke chauffeur heeft altijd voor bedrijf A gewerkt. Dit bedrijf wordt thans overgenomen door bedrijf B waarbij de werkzaamheden van de betreffende chauffeur wijzigen in rolstoelvervoer. De chauffeur had bij A al rugklachten en nu wil het overnemende bedrijf haar herkeuren. Een bedrijfsarts vraagt of dat mag.

Advies 2014-01
Een bedrijfsarts is door een werkgever gevraagd om sollicitanten voor de functie van buschauffeur medisch te keuren. Hij wil weten op basis van welke bijzondere functie-eisen hij de sollicitanten moet keuren en waar daarover meer informatie te vinden is.

Advies 2013-27
Vraagstelster is werkzaam bij een leverancier van witgoedartikelen. Gevraagd wordt of een aanstellingskeuring gedaan mag worden voor de functie chauffeur/bezorger witgoed artikelen.

Advies 2013-25
Vraagsteller is beroepschauffeur en momenteel werkloos. Hij heeft een pacemaker, maar ondervindt daarvan geen last tijdens het werk. Bij zijn vorige werkgever is hij ermee goedgekeurd. Hij vraagt zich af of hij een potentiële werkgever in een sollicitatieprocedure moet informeren over zijn pacemaker.

Advies 2012-02 
Een bedrijfsarts voor een bedrijf voor taxi-/rolstoel-/bus-/invalide- en schoolvervoer stelt de CKA een vraag over het keuringsbeleid, vanwege hoog verzuim onder starters.

Advies 2008-05
Verzoeker vraagt zich af waarom hij nogmaals door het CBR gekeurd moet worden voor het verlengen van zijn rijbewijs.

Advies 2007-07
Een werkgever gaat nieuwe chauffeurs beroepsgoederenvervoer (vervoer gevaarlijke stoffen) aannemen. Hij vraagt de bedrijfsarts of deze chauffeurs voor indiensttreding een verplichte chauffeurskeuring moeten ondergaan. De bedrijfsarts heeft hier moeite mee omdat de chauffeurskeuring heel uitgebreid is en een aantal zaken worden meegetest (bloeddruk, lengte, gewicht) die minder relevant zijn voor de risico’s van het beroep van chauffeur.

Advies 2006-05
Mag de lengte van een vrachtwagenchauffeur een (medische) functie-eis zijn?